Η κυβέρνηση “αλλάζει κανάλι” στο τηλεοπτικό τοπίο

stountio-tileorasis

Ψηφίστηκε χθες στην Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Οι άδειες που όρισε η κυβέρνηση είναι συνολικά τέσσερις και αυτές θα δοθούν με διεθνή διαγωνισμό.

Προσωπικά, θεωρώ λάθος το να δοθούν μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση το έκανε αυτό με το σκεπτικό ότι τόσα κανάλια μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά από την διαφήμιση, όπως αυτή υπάρχει σήμερα. Συνεπώς αυτά τα κανάλια (τα οποία θα μπορούν να επιβιώσουν), θα μπορούν να είναι και εντάξει στις υποχρεώσεις τους όπως οι μισθοί των υπαλλήλων, οι ασφαλιστικές τους εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρήματα που πρέπει να δίνουν στο κράτος για την συχνότητα, οι φόροι κλπ. Αυτό είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης.

Σαν σκέψη δεν είναι τόσο λάθος. Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου όπως έγινε είναι λάθος. Το πόσα κανάλια μπορούν να επιβιώσουν θα πρέπει να καθορίζεται από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει το κράτος και η κάθε κυβέρνηση και όχι απευθείας από την κυβέρνηση. Δεν είναι θεμιτό να πει το κράτος ότι «επιτρέπω να λειτουργούν τέσσερις πανελλαδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί». Αντιθέτως, είναι θεμιτό το να επιτρέψει το κράτος και πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης – ως ανεξάρτητη αρχή – στο να υπάρχουν για παράδειγμα μέχρι 10 άδειες για κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (ή και λιγότερες, ανάλογα και με τον πληθυσμό της χώρας) και από εκεί και πέρα ας τεθεί ένα αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης σταθμών και ανεργίας εργαζομένων, όπως για παράδειγμα στο Alter. Το πόσα κανάλια τελικώς θα επιβιώσουν και θα εκπέμπουν, ας το καθορίσει το κράτος μέσω ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου και ας εφαρμόζεται αυτό από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (το λεγόμενο Ε.Σ.Ρ.).

Επίσης, θα μπορούσε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο να καθορίσει μία συγκεκριμένη και αυστηρή διορία στους σημερινούς ιδιοκτήτες καναλιών, έτσι ώστε να πληρώσουν τα (πολλά) χρέη τους. Όμως, με αυτό το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή δίνει περιθώρια στο να υποψιαστεί κάποιος ότι πάει να στήσει μία καινούργια διαπλοκή. Δεν λέω το ότι πάει να κάνει κάτι τέτοιο (μπορεί και να το έχει κατά νου, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί). Λέω απλώς ότι δίνει περιθώρια σε κάποιον να πιστέψει κάτι τέτοιο.

Τέλος, είναι τουλάχιστον θλιβερή η προσπάθεια των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) στο να υπερασπιστούν το υπάρχον τηλεοπτικό τοπίο. Με τηλεοπτικές άδειες που έχουν δοθεί και διατηρούνται εδώ και 25 περίπου χρόνια χωρίς διαφανείς διαδικασίες και χωρίς να έχουν καταβάλλει τα αντίστοιχα χρήματα για αυτές οι ιδιοκτήτες τους. Αυτή η παρανομία που υπήρχε τόσα χρόνια, με κανάλια που δεν πληρώνουν την εφορία και παίρνουν κρατικές διαφημίσεις και δάνεια από τις τράπεζες χωρίς να τα πληρώνουν, πρέπει να τελειώσει. Φτάνει πια η λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Όπως είναι συνεπείς οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, να είναι συνεπείς και οι ιδιοκτήτες καναλιών. Τι έκαναν για όλα αυτά τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι η επιτυχία ή μη της συγκεκριμένη ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, θα φανεί στο άμεσο μέλλον με την εφαρμογή της και με το ποιοι θα λάβουν τις νέες τηλεοπτικές άδειες. Μέχρι στιγμής πάντως είμαι απαισιόδοξος.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *