Την περασμένη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή “Σκάι στις 6” ο καθηγητής οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης. Στο στούντιο βρίσκονταν και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (παρουσιαστής της εκπομπής), μαζί με τον Άρη Πορτοσάλτε.
Ο εν λόγω καθηγητής, κλήθηκε να μιλήσει για το ενδεχόμενο η χώρα μας να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα. Πιο συγκεκριμένα, για το ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί και να δούμε τις προοπτικές αυτής της επιλογής, με στόχο την έξοδο της χώρας από την οικονομική ύφεση.
Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, ο κύριος Χιόνης είχε 10 λεπτά για να αναπτύξει τις απόψεις του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, καθώς τον διέκοπτε συνέχεια ο κύριος Πορτοσάλτε. Συνολικά 9 ήταν οι φορές που τον διέκοψε. Αν σκεφτούμε ότι ο χρόνος που είχε να μιλήσε ήταν 10 λεπτά, υπήρχε σχεδόν μία διακοπή για κάθε λεπτό. Όπως ήταν αναμενόμενο, ζήτημα είναι αν μπόρεσε να μιλήσει ο καθηγητής για 1,5 λεπτό (από τα συνολικά 10, τονίζω).
Δεν παίρνω θέση σε αυτά που λέει ο Διονύσης Χιόνης. Όμως, αυτό που ξέρω είναι ότι σε μία δημοκρατία ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του ελεύθερα. Ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του συγκεκριμένου καθηγητή, είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Καλέσανε έναν άνθρωπο να τους πει τη γνώμη τους – οικονομολόγο μάλιστα, δηλαδή σχετικό με το ζήτημα – και δεν τον άφησαν να μιλήσει. Είναι δυνατόν; Αυτό είναι το ήθος και το κύρος του διαλόγου που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ;
Ποιος νομίζει ότι είναι ο κύριος Πορτοσάλτε; Έχει την εντύπωση ότι μπορεί να διακόπτει όποιον θέλει, για να ακουστούν οι απόψεις που επιθυμεί αυτός; Αν δεν κάνω λάθος, ο ΣΚΑΪ εκπέμπει από δημόσια και πανελλαδική συχνότητα. Επομένως, οι δημοσιογράφοι σαν τον κύριο Πορτοσάλτε δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είναι ο τηλεοπτικός τους σταθμός, το σπίτι τους. Όλη αυτή η εμμονή του σταθμού σε μία συγκεκριμένη άποψη, δημιουργεί υποψίες για το αν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες από τη μεριά των δημοσιογράφων.
Εν ολίγοις, πρέπει να καταλήξουμε στο ότι όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν τη γνώμη τους. Δεν τους το δίνω εγώ αυτό το δικαίωμα, προφανώς. Τους το δίνει το Σύνταγμα της χώρας. Όμως, έχουν και την υποχρέωση να δίνουν φωνή και σε άλλες απόψεις, ακόμη και αν δεν συμφωνούν με αυτές. Διότι δεν είναι το τσιφλίκι τους οι τηλεοπτικές συχνότητες που τους φιλοξενούν. Είναι δημόσιοι πομποί, στους οποίους όλες οι απόψεις έχουν χώρο.
Δείτε το εν λόγω βίντεο:
Η παραπάνω φωτογραφία, προέρχεται από το www.periodista.gr