Αναστάτωση προκάλεσε ο διορισμός του Βέλγου σκηνοθέτη Γιαν Φαμπρ, ως επικεφαλής του φεστιβάλ Αθηνών. Οι αντιδράσεις ήρθαν από πολλούς Έλληνες ηθοποιούς και καλλιτέχνες, λόγω των εκκεντρικών παραστάσεων του συγκεκριμένου σκηνοθέτη και λόγω του γεγονότος ότι σκόπευε να παρουσιάσει – για φέτος – στο φεστιβάλ Αθηνών μόνο Βελγικές παραγωγές και όχι Ελληνικές.
Τελικώς, ο Γιαν Φαμπρ μετά τις αντιδράσεις παραιτήθηκε από τη θέση του. Αυτό που θα ήθελα να θίξω δεν είναι τόσο το καλλιτεχνικό έργο του συγκεκριμένου σκηνοθέτη. Θα ήθελα να θίξω κυρίως το ζήτημα των αντιδράσεων του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας.
Κατανοώ την ευαισθησία που έχουν οι καλλιτέχνες για το αποτέλεσμα και το περιεχόμενο του φεστιβάλ Αθηνών. Διαφωνώ κι εγώ με τον διορισμό κάποιου ξένου καλλιτέχνη. Όχι από θέμα εθνικότητας, αλλά για να μην προχωρήσουν και οι τέχνες σε μία είδους “διεθνοποίηση”.
Όμως, από όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οι Έλληνες καλλιτέχνες δεν βρήκαν κάτι για να αντιδράσουν; Μόνο η τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στο φεστιβάλ Αθηνών ήταν άξια αντίδρασης. Η χώρα χρεοκόπησε και οι υπεύθυνοι για αυτή τη χρεοκοπία δεν έχουν τιμωρηθεί. Για αυτό έχουν αντιδράσει, έστω και στο ελάχιστο οι Έλληνες καλλιτέχνες.
Εκτός και αν η τέχνη υπαγορεύει το να κοιτά κανείς μόνο τον εαυτό του και τις κρατικές επιχορηγήσεις για τις παραστάσεις.
Η παραπάνω φωτογραφία, προέρχεται από το διαδίκτυο.