Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διαγραφή τριών δημοσιογράφων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Οι δημοσιογράφοι αυτοί είναι ο διευθυντής ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Σταμάτης Μαλέλης (διαγραφή 18 μηνών), ο διευθυντής του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Άρης Πορτοσάλτε (διαγραφή 12 μηνών) και ο Νίκος Κονιτόπουλος αρχισυντάκτης της εκπομπής “Σκάι στις 6” του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (διαγραφή 6 μηνών). Σε πολλούς άλλους δημοσιογράφους υπήρξε επίπληξη, αλλά όχι τιμωρία.
Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για την διαγραφή αυτών των δημοσιογράφων, μιλώντας για φίμωση της ελευθερίας του τύπου. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο τύπος έχει φιμωθεί εδώ και πολύ καιρό. Τότε όμως οι περισσότεροι από αυτούς δεν είπαν κουβέντα.
Σε ότι αφορά το τι πρέπει να κάνουν οι δημοσιογράφοι. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο κάθε δημοσιογράφος σαφώς και έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του ελεύθερα. Αρκεί όμως να εξασφαλίζει δύο πράγματα στη δουλειά του. Το πρώτο είναι το να μην αλλοιώνεται η είδηση. Στην προσπάθειά του δηλαδή να λέει τη γνώμη του, να μην παραποιεί την είδηση. Για παράδειγμα, το MEGA κατά την προεκλογική εβδομάδα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, παρουσίασε μία φωτογραφία με μια γιαγιά να προστατεύει ένα άλλο άτομο όταν πήγε να πάρει λεφτά σε κάποιο ΑΤΜ. Η φωτογραφία προέρχεται από την Νότια Αφρική το 2010. Το MEGA όμως την παρουσίασε σαν να έγινε στην Αθήνα το 2015, με αφορμή το δημοψήφισμα και τα capital control.
Το δεύτερο που οφείλει να κάνει ένας δημοσιογράφος είναι το να παρουσιάζει ένα θέμα πολύπλευρα, σε όλες του τις εκφάνσεις και τις πλευρές. Για παράδειγμα, την εβδομάδα του δημοψηφίσματος τα κανάλια και τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσίαζαν διάφορες απόψεις υπέρ του ΝΑΙ. Καλώς έγινε αυτό. Θα έπρεπε όμως να παρουσιάσουν και αντίστοιχες απόψεις υπέρ του ΟΧΙ, έτσι ώστε να ακουστούν όλες οι “φωνές” και οι απόψεις που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των ΜΜΕ. Η προβολή όλων των απόψεων της κοινωνίας και η “κριτική ματιά” απέναντι σε αυτές.
Επομένως, οι συγκεκριμένες διαγραφές ήταν σωστές, μιας και δεν ικανοποιήθηκαν – αποδεδειγμένα – οι δύο παραπάνω όροι.
Καταλήγοντας, είναι φανερό πως η δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ στην χώρα μας βρίσκονται σε κρίση αξιοπιστίας. Το πως μπορούν να βγουν από αυτή, αποτελεί μεγάλη συζήτηση…
Η παραπάνω φωτογραφία, προέρχεται από το διαδίκτυο.