Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σχετικά με την τότε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ. Ο Ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ, με ποσοστό περίπου 61%. Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη επιλογή των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως εαν κανείς συμφωνεί με αυτή ή όχι.
Είναι αξιοσημείωτο αυτό το αποτέλεσμα, καθώς οι Έλληνες πολίτες το διαμόρφωσαν μέσα σε ένα κλίμα ασφυκτικής πίεσης από τα Ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία μιλούσαν για καταστροφή αν επικρατήσει το ΟΧΙ, για το ότι η χώρα θα πέσει στα βράχια, για το ότι θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω κ.ο.κ. Όταν μέσα σε τόση μεγάλη πίεση οι πολίτες ψηφίζουν ΟΧΙ, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή τουλάχιστον δεν την θέλουν όπως λειτουργεί σήμερα.
Άλλο ένα ζήτημα άξιο αναφοράς, είναι το γιατί ψήφισε ΟΧΙ η πλεοψηφία του λαού. Εκτός από την αντιπάθειά του στη σημερινή ΕΕ, ο λαός ψήφισε ΟΧΙ, γιατί το ΝΑΙ το εκπροσώπησαν και το υποστήριξαν όλοι οι πολιτικοί οι οποίοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010. Επίσης, αυτοί οι πολιτικοί ευθύνονται και για το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει μέχρι σήμερα η κοινωνία, στην εποχή των μνημονίων.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι της επικράτησης του ΟΧΙ. Όσον αφορά το “μετά”, δηλαδή το τι ακολούθησε του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015, δύο πράγματα είναι περισσότερο άξια επισήμανσης. Το πρώτο είναι η κοροϊδία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ελληνικό λαό, αφού μετέτρεψαν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Έσυραν έναν ολόκληρο λαό σε δημοψήφισμα (με μόλις μία εβδομάδα περιθώριο), το οποίο ήταν έτσι κατασκευασμένο ώστε να μπορεί εύκολα η κυβέρνηση να αλλάξει το αποτέλεσμά του, προς όφελός της. Διότι όσοι ψήφισαν ΟΧΙ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι όμως εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν δραχμή – αλλά δεν το έλεγαν δημόσια – θα μπορούσαν να το εκλάβουν έτσι. Ήταν ένα δημοψήφισμα που έπαιρνε πολλές παρερμηνείες.
Το δεύτερο συμπέρασμα για το τι έγινε μετά το δημοψήφισμα, έχει να κάνει με την παραίτηση του λαού. Αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι η προσέλευση των πολιτών στο δημοψήφισμα ήταν 62,50%, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 56,16%. Οι πολίτες απογοητεύτηκαν και (σχεδόν) παραιτήθηκαν.
Θα ειπωθούν και θα γραφτούν πολλά για το δημοψήφισμα του 2015 στο μέλλον. Ενδιαφέρον έχει ότι οι εύπορες περιοχές (κυρίως στην Αττική) ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ οι λαϊκές γειτονιές ψήφισαν ΟΧΙ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, θα έχει να κάνει με το πολιτικό παρασκήνιο και τις συζητήσεις των πολιτικών προσώπων (Ελλήνων και ξένων) πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ώρες – ώρες απορώ με το τι παιχνίδια παίζονται στις πλάτες των αδύναμων πολιτών. Μπορεί και να κάνω λάθος στην εκτίμησή μου. Δεν ξέρω. Ίσως δείξει.
Η παραπάνω φωτογραφία, προέρχεται από το www.e-dimosio.gr.